Paška sol i i oznake zaštite

U cjelokupni sustav koji se izrađuje u okviru projekta „“Razvoj e-health sustava za sigurnu i personaliziranu prehranu osoba s posebnim prehrambenim potrebama tijekom putovanja“, uvrštena je baza od 500 namirnica od kojih su 33 tradicionalne/autohtone te su autohtono zaštićene i/ili imaju oznake izvornosti. Jedna od namirnica koju krasi Oznaka Izvornosti je i na daleko poznata Paška sol. S obzirom na to da se prilikom odabira autohtonih namirnica koje će se uvrstiti u aplikaciju i za koju će se napraviti laboratorijska analiza pazilo da budu konkretne namirnice odnosno da se od njih može načiniti obrok, Paška soli nažalost nije među njima. Ta činjenica nas ne sprječava da joj damo pozornost koju je zaslužila.

Na otoku Pagu, kojeg karakterizira posebna mikroklima u podneblju s velikim brojem sunčanih dana, stalnim strujanjima vjetrova, te vrlo skromnim raslinjem, smjestila se Solana Pag. Paške solane datiraju iz 10. stoljeća te spadaju u najstarije na istočnoj obali Jadrana. Danas je Paška solana najveći proizvođač morske soli u Hrvatskoj. Kemijski sastav Paške morske soli sličan je ostalim morskim solima no okusom i izgledom kojeg karakterizira čistoća, granulacija te pravilan oblik kristala i ujednačenost kvalitete razlikuje se od ostalih morskih soli. Posebne karakteristike Paške soli rezultat su posebnih klimatskih uvjeta te udaljenosti teških industrija i poljoprivrednih djelatnosti. Morska voda u Paškom zaljevu ima vrlo niske vrijednost teških metala te je iznimno čista i profiltrirana zbog velikog broja školjki na dnu zaljeva koje služe kao prirodni pročistač mora. Solana u Pagu također jedina ima odobrenje o eksploataciji morske vode iz Paškog zaljeva te je to jedina sirovina koja se koristi prilikom proizvodnje Paške soli.

Dva su osnovna proizvoda dobivena u solanama. Proizvodnja sitne morske soli odvija se kontinuiranim ulijevanjem morska vode u plitke bazene za ljetnih mjeseci kada voda iz bazena uslijed visokih temperatura isparava te se sol taloži na dnu bazena. Solni cvijet se proizvodi u vremenskim uvjetima bez strujanja vjetra što predstavlja iznimno kratak period od svega par sati dnevno. Morska voda koja se pumpama prebacuje u bazene te se djelovanjem sunca dodatno ugušćuje zbog čega se na površini vode stvara tanki sloj solnog cvijeta koji se bere drvenim lopatama prije nego padne na dno bazena. Svojim se sastavom razlikuje od morske soli po većem udjelu teže topivih soli te se zbog navedenog prodaje neobrađen i postiže puno veću cijenu na tržištu.

Kvaliteta Paške soli potvrđena je certifikatima HACCP, ISO te Kosher certifikatima. Kako smo naveli u uvodnom tekstu, dodatna potvrda kvalitete proizvodnje, pripreme i obrade Paške soli na specifičnom zemljopisnom području potvrđena je Oznakom izvornosti. Oznaka izvornosti je naziv područja, određenog mjesta, u specifičnim slučajevima, zemlje koji se rabi za označavanje proizvoda ili usluga koji potječu iz toga područja, određenog mjesta ili zemlje i čija je kakvoća ili čija su svojstva bitno ili isključivo nastala pod utjecajem posebnih prirodnih ili ljudskih čimbenika određene zemljopisne sredine i njezina se proizvodnja, prerada i priprema u cijelosti odvija u tom zemljopisnom području.

Osim oznake izvornosti (ZOI) na ambalažama proizvoda dodatno se mogu naći i oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) te oznaka zaštićenog tradicionalnog specijaliteta (ZTS). Oznakama iz sustava kvalitete štiti se intelektualno vlasništvo, odnosno specifičan i tradicionalan način proizvodnje što doprinosi većoj tržišnoj vrijednosti proizvoda a potrošači mogu biti sigurni da kupuju autentičan i kontroliran proizvod na razini cijele EU.

Osim oznake izvornosti (ZOI) na ambalažama proizvoda dodatno se mogu naći i oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) te oznaka zaštićenog tradicionalnog specijaliteta (ZTS). Oznakama iz sustava kvalitete štiti se intelektualno vlasništvo, odnosno specifičan i tradicionalan način proizvodnje što doprinosi većoj tržišnoj vrijednosti proizvoda a potrošači mogu biti sigurni da kupuju autentičan i kontroliran proizvod na razini cijele EU.

Kako bi se proizvod zaštitio nekom od oznaka iz sustava kvalitete potrebno je udruživanje proizvođača i sastavljanje zajedničke specifikacije proizvoda koja je sastavni dio zahtjeva za zaštitu naziva. Zahtjev za zaštitu prvo se podnosi Ministarstvu poljoprivrede koja ukoliko je postupak odobren donosi Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda. Time proizvod dobiva jednu od oznaka ZOI, ZOZP i ZTS te zaštitu na razini Republike Hrvatske. Kako bi se oznaka poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda zaštitila na razini Europske unije nastavlja se zahtjev za registraciju oznake Europskoj komisiji.

Navedenim oznakama na području RH zaštićena su ukupno 22 proizvoda. Zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI) nosi ukupno 12 proizvoda dok su još dva postupku zaštite. Oznaka izvornosti vezana je uz označavanje proizvoda koji su usko vezani uz određeno zemljopisno područje i čija su svojstva i kvaliteta proizvoda nastala pod utjecajem prirodnih i ljudskih čimbenika određenog zemljopisnog područja. Također je važno naglasiti da se sva proizvodnja, prerada i priprema proizvoda u cijelosti odvija u određenom zemljopisnom području. Oznakom izvornosti u RH nose maslinova ulja s Cresa, Krka, Korčule, Šolte i Istre. Zatim Neretvanska mandarina, Ogulinski kiseli kupus, Istarski pršut, Paška janjetina, Varaždinsko zelje, Slavonski med te Paški sir. Proizvodi koji imaju oznaku izvornosti a koji će, sa svim svojim atributima, biti uvršteni u aplikaciju i temeljem kojih će se pripremati obroci i jelovnici su Neretvanska mandarina, Paški sir, Lećevački sir, Ogulinski kiseli kupus, Varaždinsko zelje, Korčulansko maslinovo ulje, Slavonski med, Paška janjetina, Vino PZ Dingač Pelješac.

Oznakom zemljopisnog podrijetla (ZOZP) štiti se naziv određene regije, mjesta ili cijele zemlje koji se koristi prilikom označavanja proizvoda koji potječu iz navedene regije, mjesta ili zemlje. Proizvodi zaštićeni ovom oznakom imaju određenu kvalitetu i ugled vezan uz navedeno zemljopisno područje te se proizvodnja i/ili obrada i/ili priprema odvijaju na tom zemljopisnom području. Ovom oznakom je u RH zaštićeno 10 proizvoda dok ih je još 5 u postupku zaštite. Zaštićeni proizvodi su Krčki, Drniški i Dalmatinski pršut, Baranjski kulen, Lički krumpir, Poljički soparnik, Zagorski puran, Slavonski kulen, Međimursko meso \’z tiblice i Lička janjetina. Proizvodi koji imaju oznaku zemljopisnog podrijetla, a koji će, sa svim svojim atributima, biti uvršteni u aplikaciju i temeljem kojih će se pripremati obroci i jelovnici su Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Lički krumpir, Slavonski kulen, Lička janjetina.

Treća oznaka odnosi se na zajamčeno tradicionalne specijalitete (ZTS).

Navedeni proizvodi usko su vezani za područje RH te kao takvi trebaju biti nositelji autohtone i specifične gastronomske ponude. Mediteranski oblik prehrane temeljen na zaštićenim proizvodima RH potrebno je brendirati i valorizirati kako bi sve turiste upoznali s posebnostima i jedinstvenim gastronomskim iskustvom koje nudimo.